Nederlandse consul Gibraltar is wandelende emancipatiegolf

Postzegel van huwelijk John Lennon & Yoko Ono op Gibraltar

John Lennon en Yoko Ono trouwden op 20 maart 1969 op Gibraltar. Sinds die tijd is de plek een geliefde trouwlocatie, merkt ook de Nederlandse consul.

Het is één van de dingen die Raacida Amenzou regelt. De trouwpapieren die je nodig hebt als je in de geest van Lennon en Ono in het huwelijk wilt treden op de apenrots.’Niet dat het storm loopt hoor. Vorig jaar hadden we vijf stellen. Maar toch.’

Raacida Amenzou is als Nederlandse consul een parel van emancipatie. Haar vader kwam als Marokkaanse ongeschoolde arbeider in de jaren zestig naar Nederland, zijn dochter vertegenwoordigt sinds 2009 Hare Majesteit in het buitenland.

Mannen
Bovendien is Raacida één van de weinige vrouwelijke Nederlandse consuls. Ze heeft geen idee waarom er maar zo weinig vrouwen zijn. Hoewel: ‘consuls zitten meestal in de zakelijke dienstverlening. Het zijn veelal bankdirecteuren. En dat zijn meestal mannen.’

Raacida zit zelf ook in de ‘zakelijke dienstverlening.’ Ze is belastingadviseur. Na haar studie fiscaal recht vertrok ze naar Luxemburg om daar voor de ABN-AMRO te werken. Sinds 2008 werkt ze in Gibraltar voor PriceWaterHouseCoopers.

Vrouwen
‘Ik doe vooral veel aan business development. Ik boor nieuwe relaties aan die het kantoor nog niet had en ben dus voortdurend aan het netwerken. Ik ben ook lid van allerlei clubs, het vrouwennetwerk bijvoorbeeld. Ik vind het belangrijk dat vrouwen goed vertegenwoordigd worden.’

Al die netwerken komen de ambitieuze Raacida ook weer van pas bij haar onbezoldigde baan als consul. ‘Ik behartig toch het Nederlandse belang. Dan moet je van alle markten thuis zijn en een goed contact hebben met diverse instanties. Een consulaat is een eerste aanspreekpunt.’

Uitzonderlijk geval
Normaal gesproken geeft Raacida als consul vooral informatie en houdt ze zich bezig met visums. Maar soms zijn er uitzonderlijke gevallen. ‘We hebben nu een Nederlands-Iraanse vrouw met een aantal kinderen die heel ziek is geworden in Gibraltar.’

‘Ze ligt in het ziekenhuis en zegt met haar kinderen gevlucht te zijn voor haar gewelddadige man. De kinderen moeten natuurlijk opgevangen worden. Die zitten nu bij Jeugdzorg hier. Het is onduidelijk hoe het met de moeder is, en waar moeten de kinderen heen? Ik ben hier heel druk mee.’

Raacida Amenzou

Contacten met Nederlanders
Raacida probeert ook zoveel mogelijk contact te onderhouden met de Nederlanders in Gibraltar. ‘Dat lukt heel aardig, want de lijnen zijn kort. Je komt elkaar allemaal tegen op straat. Ik zat laatst trouwens koffie te drinken naast de chief minister. Dat zou me in Den Haag niet snel overkomen met Mark Rutte!’

Toen Raacida begon als consul waren er om precies te zijn 34 Nederlanders. Voornamelijk werknemers van het bouwbedrijf van Oord dat land heeft opgespoten langs de kust, waardoor het oppervlak van Gibraltar met maar liefst 25 procent toegenomen is.

Mega order VolkerStevin
‘Maar er komen steeds meer Nederlanders. VolkerStevin heeft net een enorme order binnen gesleept om een elektriciteitsnetwerk op te zetten hier. Daar zijn miljarden mee gemoeid, er komen ongetwijfeld Nederlandse ingenieurs deze kant op en betekent ook weer werk aan de winkel voor mij.’

‘Bovendien wordt Gibraltar als financieel centrum ook steeds belangrijker. Er wordt hier heel professioneel gewerkt en alle faciliteiten zijn er. We zijn vergelijkbaar met Londen en Luxemburg en de adviseurs zijn veel goedkoper omdat het arbeidsloon hier lager ligt.’

‘Het is erg uitdagend om die groei mee te maken en eraan mee te werken. Het is kortom heel fijn werken in Gibraltar en ik ben hier voorlopig dan ook nog lang niet weg!

Dit artikel verscheen op 9 juli 2011 op de site van de Wereldomroep.