Nederlandse makelaars in Spanje voelen de crisis

Andalusië (Foto’s: Conny van den Bor)

Niet dat Harry van Meegen er bewust mee opgehouden is makelaar te zijn in het Zuid-Spaanse dorp Orgiva. Alleen: hij verkoopt niks meer. Dat wil niet zeggen dat koopjesjagers nu voor een prikkie een huis kunnen kopen in het populaire Orgiva. ‘De prijzen zakken nauwelijks, want niemand heeft haast met verkopen.’

Dit artikel verscheen eerder (5 juni 2009) op de website van de Wereldomroep.

Al ruim twintig jaar woont Harry nu met zijn vrouw Marianne hoog in de Sierra Nevada. Destijds behoorden ze tot de weinige buitenlanders, maar al vrij snel nadat ze in Andalusië waren neergestreken kregen anderen belangstelling voor het gebied.

‘Vooral jonge mensen die in Zuid-Spanje een nieuw leven wilden beginnen en al jaren leegstaande boerderijtjes opkochten. De prijzen waren een lachertje terwijl mensen zich in het paradijs waanden. De natuur hier is prachtig, de mensen aardig en de zon schijnt bijna altijd.’

Harry (links)

Intermediair
Toen steeds meer buitenlanders belangstelling kregen voor een huis in Andalusië, rolde Harry vanzelf de makelaardij in. ‘Ik woonde hier al een tijdje en Spanjaarden begonnen mij hun huizen aan te bieden. Belangstellende buitenlanders kregen het advies naar mij toe te komen. Voor ik het wist stond ik foto’s te maken van allerlei huizen en trad ik op als intermediair tussen koper en verkoper.’

Door de belangstelling stegen de huizenprijzen en sommige Spanjaarden gingen zelfs bouwvergunningen aanvragen en nieuwe huizen bouwen. Na verloop van tijd waren de prijzen zo gestegen dat Spanjaarden uit de streek niets meer konden kopen. De buitenlanders, vooral Britten, maar ook Nederlanders sponnen er garen bij.

‘Ik heb jonge mensen gehad die hun flatje in Londen verkochten. Van het geld konden ze hier de duurste en mooiste huizen kopen en dan was er nog genoeg geld over om hier jarenlang na te denken wat ze ’s zouden gaan doen.’

Verkoop ligt stil
Die tijden zijn definitief voorbij. De verschillen tussen de huizenprijzen in Groot-Brittannië, Nederland en Spanje zijn niet meer zo extreem. En vooral: door de kredietcrisis blijven kopers nu massaal weg. ‘Een paar jaar geleden bestond het halve dorp hier uit mensen die een huis wilden kopen, nu verkoop ik helemaal niks meer.’

Harry vindt dat wel jammer, maar hij maakt zich er niet al te druk om. ‘Het komt wel weer, die crisis is ooit voorbij. Zo denken de Spanjaarden er hier ook over en dus dalen de prijzen ook nauwelijks. Ze hebben geen haast met verkopen.’

Klinkklare onzin
Makelaar Fred Brits uit het kustplaatsje Torrox-Costa onderschrijft dit verhaal. ‘De huizenmarkt in Spanje is niet zo dramatisch als vaak wordt gesteld in de Nederlandse media. Verhalen dat je nu rustig een bod kunt doen op een huis dat veertig procent onder de verkoopprijs ligt, zijn klinkklare onzin. Natuurlijk wordt er wel over de prijs onderhandeld, maar de huizen worden echt niet weggegeven.’

40.000 makelaars weg
Maar dat de Spaanse makelaardij één groot slagveld aan het worden is, ziet Brits ook wel. ‘Ik werk hier nu sinds 2002. In de beginjaren was het verkopen van huizen aan met name Britten lopendebandwerk. Door de crisis en het zwakke pond hebben het afgelopen jaar al 40.000 makelaars hun deuren moeten sluiten.’

Overigens doet niet alleen de crisis zoveel makelaars de das om, zegt Brits. ‘Het ligt ook aan het niet voldoende spreken van andere talen, te weinig kennis van zaken hebben en niet bereid zijn om langer en harder te werken.’

Zoekmachines
Inmiddels vormen Nederlanders de grootste markt voor het bedrijf van Brits. Ze vinden hem via zijn goed vindbare website. ‘Adverteren bij grote zoekmachines is essentieel, juist nu moet je naamsbekendheid krijgen en houden. Daarnaast moet je natuurlijk een goede reputatie hebben, we worden beoordeeld door onze klanten via de Mondi organisatie.’

Viva España
Wat dat betreft heeft de kredietcrisis ook voordelen. ‘Het kaf wordt toch wat meer van het koren gescheiden en de prijzen worden weer realistisch en betaalbaar, want ze dalen natuurlijk wel. Ook mensen met een kleiner budget kunnen nu weer wat kopen in Spanje. En dat gebeurt ook, want het blijft een goed land om in te investeren. Het maakt deel uit van de EU, het ligt relatief dicht bij Nederland, het heeft goede voorzieningen en een heerlijk klimaat.’