Jetske en Anthony bij de bouwlocatie (foto Margôt Brakel)

‘Ecologisch is eigenlijk heel logisch’

Al jaren droomden Jetske Robeer en Anthony Reijersen van Buuren in hun huurhuis in Hilversum van een eigen huis met een groen dak.

Toen ze een vrije kavel konden kopen op Anna’s Hoeve, een nieuwbouwwijk waar de gemeente Hilversum kopers stimuleert duurzaam te bouwen, werd dat groene dak het startpunt van een boeiende reis door de wondere wereld van de ecologische bouw.

Veel tuin
Anthony en Jetske waren eigenlijk niet zo met duurzaam bouwen bezig, laat staan met ecologisch. Wat ze aan Anna’s Hoeve aantrok was dat ze bijna helemaal zelf mogen bepalen hoe hun huis eruit komt te zien. Ook de insteek van de gemeente staat ze aan. Jetske: ‘Vanwege de nadruk op duurzaam worden er veel groenstroken aangelegd en je mag maar maximaal de helft van je kavel bebouwen. Wij hebben een kavel van 245m2, dus dat betekent heel veel tuin. Precies wat we willen!’

Vetplantjes
En dus dat groene dak om mee te beginnen, met vetplantjes en gras en bloemen. Daar werd een architect bij gezocht die er een mooi huis omheen wist te verzinnen. Dan kom je bijna vanzelf bij architecten uit die ‘bio-based’ bezig zijn. Er volgden gesprekken met enkele kandidaten en daardoor raakten Anthony en Jetske steeds enthousiaster over ecologisch bouwen. Anthony: ‘Er zijn veel misverstanden. Als je strobouw ziet staan, denk je: niet aan beginnen, want dan stort je huis in elkaar. Maar het gaat dan om stro-isolatie en die is perfect.’

Vijver
Uiteindelijk werd Moost architecten uit Hilversum aangetrokken omdat die heel erg meedachten. Jetske: ‘We hebben een strak budget dat niet overschreden mag worden en we wilden graag veel glas. Toen kwam onze architect met een groot dak omdat dit goedkoper is dan een muur bouwen én een geweldige glasgevel, een vide en een vijver. De gedachte daarachter: als de zon op de vijver schijnt weerkaatst dat extra licht en dat geeft weer een bijzondere reflectie op de muren in de kamer.’

Kosten
Zo is over alles nagedacht in het toekomstige huis van Anthony en Jetske. Het uitzoekwerk valt honderd procent mee, omdat de architect altijd met ideeën komt. Ecologisch bouwen blijkt in het ge- val van Anthony en Jetske net zo duur als traditioneel. Kwestie van keuzes maken. Het stel is verder niet echt met de kosten bezig. ‘Tuurlijk hopen we ook op een lage energierekening, maar het is vooral het hele proces dat een goed gevoel geeft.’ Het dampopen huis met vlasisolatie, het optimale gebruik van zon en wind, het isolerende groene dak, de inheemse tuin: Anthony en Jetske raken er niet over uitgepraat. ‘We hadden nooit gedacht dat we zoiets als isolatie zo boeiend zouden vinden. Onze ogen zijn echt open gegaan. Als je even goed nadenkt is ecologisch eigenlijk heel logisch.’

Dit artikel verscheen in de Gooi- en Eembode van donderdag 18 december 2014.

Foto boven: Anthony Reijersen van Buuren en Jetske Robeer bij de bouwlocatie (foto Margôt Brakel)