New York en… Amersfoort?

Amersfoort is inmiddels een aardig uit de kluiten gewassen provinciestad. Niet te vergelijken met de meest dynamische metropool ter wereld, New York. Maar na een middagje googelen stuitte Sabine van Erkel op opmerkelijke verbintenissen tussen de steden die dit jaar beiden ook nog jubileren. Sabine’s vondsten zijn inmiddels uitgegroeid tot een megaproject in zowel Amersfoort als the big apple. Met komende week de grande finale.

De Amersfoortse Sabine van Erkel kwam erachter dat een deel van de New Yorkse wijk Brooklyn 400 jaar geleden is gesticht door de Amersfoortse familie van Kouwenhove. Het stuk, vroeger New Amersfort geheten en nu Flatlands, bleek nog veel sporen uit het verleden te hebben.

Amersfoortse kei in NY
Zo is er een Amersfort Park, nota bene compleet met Amersfoortse kei, en een Amersfort School. Aangezien beide steden ook nog eens groots uitpakken met hun zoveel jarig bestaan (Amersfoort 750, NY 400 jaar) bedacht grafisch vormgeefster Sabine een interactief uitwisselingsproject tussen de bewoners van beide steden. ANYtime (de A van Amersfoort, NY voor New York), met als mascotte het getekende poppetje ANY, beleeft van 4 tot en met 14 juni een grote finale met rechtstreekse verbindingen tussen bewoners van beide steden.

Keiroze
Vanuit de speciaal gebouwde kerktent Katrina (een tent in de vorm van een kerk uit New Orleans) wordt via beeldschermen live contact gezocht met inwoners van New York. Elke dag snijdt ANY een nieuw thema aan, waarbij geen enkel onderwerp wordt geschuwd. Op 13 juni bijvoorbeeld praat de stichting Keiroze vanuit de Katrina met New Yorkse homo’s over alles dat hen bezig houdt. Verder is er volop muziek, films, theater en kunnen scholieren chatten en gamen. Ook die games zijn speciaal ontwikkeld voor ANY, jongeren vanuit NY en Amersfoort kunnen ze gelijktijdig met elkaar spelen.

Boulevard of Broken Dreams
De Katrina staat trouwens op het terrein van de kunstenaarsmeerdaagse De Parade in het Brouwersplantsoen in de binnenstad van Amersfoort. Dertig jaar geleden begon het in Nederland zeer bekende en gewaardeerde De Parade als ‘Boulevard of Broken Dreams’, opgericht door Amersfoorter Terts Brinkhoff. Mede door die wortels doet het festival nu dus eenmalig Amersfoort aan, waarna het in september doorreist naar: inderdaad, New York.

Megaproject
ANY begon als ideetje en is al sinds maanden een megaproject waar tientallen mensen vanuit Amersfoort, maar ook in New York aan meewerken. Sabine wilde de wederzijdse geschiedenis graag benadrukken. Er werden contacten gelegd met de Amersfort School, dat razend enthousiast reageerde.

Al maanden chatten Amersfoortse basisschool kinderen uit Amersfoort nu met die uit New York over hoe ze wonen en leven. In het Engels. Hele vriendschappen zijn hieruit al ontstaan. Er is een speciaal lesprogramma ontwikkeld, compleet met CD-rom dat de geschiedenis door de eeuwen heen behandelt. Scholieren aan beiden zijden van de oceaan maken gezamenlijk een krant, ze maken muziek, er komt een musical in de Katrina die live wordt opgevoerd voor de Amersfort School, er is teveel om op te noemen.

Waanzinnig
Goede vriend en mede ontwikkelaar Koen Steenbergen zit inmiddels in New York om het huzarenstukje technisch in goede banen te leiden. Af en toe duizelt het Sabine wat ANY allemaal heeft losgemaakt. ‘Dit heeft zoveel opgeleverd, de contacten zijn zo geweldig. Ik kwam door ANY de meest waanzinnige mensen tegen, bijvoorbeeld een geweldige vrouw die jaren zo ongeveer in mijn straat heeft gewoond in Amersfoort en nu werkt op de Amersfort School. En het meest bekende Nederlandse museum in New York, het Wykoff (gezeteld in het oudste Nederlandse huis, het Pieter Glaesen House) heeft ANY inmiddels ook volop omarmd. Veel scholieren uit NY bezoeken het Wykoff en die krijgen nu de CD-rom van ANY mee, met ons lesprogramma. Prachtig toch!’

Meer informatie is te vinden op http://www.anytime-us.nl/

Dit artikel verscheen eerder (op 2 juni 2009) op de site van de Wereldomroep.