Hans van Helden

Hans van Helden wil rijp en groen koppelen

 

De 63-jarige Hans van Helden is een creatieve spin in en op het Amersfoortse web. Als voorzitter van Kunst in Amersfoort lanceert hij na de zomer nieuwe plannen om de stad met diverse kunstprojecten meer op de kaart te krijgen. In het najaar volgt een ‘veelomvattend plan’ om de zzp-industrie te versterken. ‘Veel zelfstandige onder- nemers zitten in de problemen, maar ik ruik nu de kansen met investeerders en zet daar graag mijn vakantie voor opzij.’

Een greep uit uw CV: u bent voorzitter van Kunst in Amersfoort, de trekker van Discover, interim-manager voor musea, voorzitter van de Vereniging Amersfoortse Zelfstandigen en dagvoorzitter. Waar gaat u voor?

,,Amersfoort is onaf en dat bedoel ik positief. We zijn de op één na jongste stad van Nederland en zitten met lege gebouwen en culturele en sportvoorzieningen die achterlopen. Ik voel me enorm uitgedaagd daar wat aan te verbeteren en dat kán ook. Iedereen die plannen heeft is welkom: als je van-daag een goed plan bedenkt, heb je de volgende dag al een groep mensen om je heen en de dag erop zit je bij de wethouder. Er gebeurt heel veel in Amersfoort momenteel.’’

Wat dan?
,,Ik ben met diverse groepen mensen volop bezig om een klimaat te scheppen waardoor jonge mensen zich graag vestigen in Amersfoort. Talentvolle kunstenaars, architecten, gamemakers, noem het maar op. Dat kan door ze te helpen met startbudgetten, met gebouwen als Discover waar ze terecht kunnen. Ik hou ervan de randvoorwaarden te scheppen, mensen samen te brengen. Wat me opvalt is dat veel ouderen zich terugtrekken uit het openbare leven, zich bij wijze van spreken beperken tot de hond uitlaten, terwijl ze vaak een enorm netwerk hebben en kennis waar jonge mensen veel aan kunnen hebben. Aan de andere kant zitten al die jonge mensen aan de keukentafel het wiel opnieuw uit te vinden. Ik ga ervoor om die koppeling tussen rijp en groen te maken, de generaties hebben elkaar veel te bieden en de tijd is rijp voor samenwerking, dat ruik ik gewoon.’’

Hans van Helden - paspoortWat ruikt u dan?
,,Ik ben in Amersfoort komen wonen omdat ik, kort gezegd, door het hele land musea revitaliseer en elke plaats vanuit Amersfoort goed te bereizen is. Pas toen Amersfoort 750 jaar bestond, ging ik me interesseren voor de stad. Die periode was echt bruisend. Alles kon en dat gevoel wil ik graag terugbrengen. Juist door de crisis en terugtredende overheid zijn er nu volop kansen. Door allerlei vakdisciplines samen te brengen en de combinatie oude binnenstad en kunst meer uit te buiten, kunnen we de openbare ruimte veel aantrekkelijker maken. Een plek waar mensen graag willen zijn en aan mee willen werken. We zijn het middelpunt van Nederland nota bene. Ik zie om me heen dat door de terugtredende overheid maatschappelijke organisaties hun verantwoordelijkheid nemen voor dingen die echt de moeite waard zijn. Ik vind ook dat de gemeente aan iedereen die subsidie krijgt, mag vragen wat die club ervoor terugdoet. Je kunt als sportvereniging best je terrein openstellen als speelplaats of wat dan ook. Niet alleen profiteren, maar ook teruggeven. Dat zien steeds meer mensen in en daar wordt de stad als geheel rijker van.’’

Kunt u een voorbeeld geven?
,,Het Archief Eemland was altijd vrij onzichtbaar, maar timmert nu stevig aan de weg. Ze geven cursussen, zoeken de publiciteit, worden steeds creatiever, werken samen met andere clubs. Dat vind ik een leuk voorbeeld van waar het naartoe moet.’’

Was u als kind ook al zo’n duizendpoot?
,,Ik kom uit Eindhoven en als kind wilde ik profvoetballer worden bij PSV. Op mijn elfde zat ik al bij het krantje van de club en haalde ik de contributie op. Dat organiseren zat er dus al jong in. Het voetballen niet helaas, op mijn zestiende was de droom voorbij. Ik was goed, maar niet goed genoeg. Fan van PSV ben ik nog steeds: vrijdag zit ik weer op de tribune met mijn dochter, die ook fanaat is. Vrijwilligerswerk heb ik altijd gedaan, dat heb ik van mijn ouders. Mijn moeder wordt zaterdag 93 en is nog steeds één van de actiefste inwoners van Driebergen, type Joke Sickmann die in haar eentje de Wagenwerkplaats overeind gehouden heeft, haha. Fantástisch mens.’’

Dus u houdt ook van oudere mensen?
,,Ik hou van alle mensen en ik geloof heel erg in het mengen van generaties. Mijn moeder blijft zo jong van geest omdat ze interesse heeft in de wereld, in wat er in haar omgeving gebeurt en daar zet ze zich nog steeds voor in. Ze praat ook graag met jongeren en dat wordt zeer gewaardeerd. Zo wil ik ook oud worden, een mens moet niet achter de geraniums willen zitten. Ik hou er niet van als ouderen denken: ik heb mijn schaapjes op het droge en de rest zoekt het maar uit. Daar wordt niemand beter van.’’

Waar staat u over tien jaar?
,,Ik ben creatief ondernemer en ik hou ervan met allerlei mensen te werken en ze aan elkaar te koppelen. Dat heb ik niet van thuis meegekregen, mijn vader was ambtenaar. Met vallen en opstaan leer ik steeds beter wat werkt en wat niet. Natuurlijk heb ik ook wakker gelegen van de crisis en hoe zzp’ers hun hoofd boven water kunnen houden. Maar nu zie ik de kansen, heb ik door hoe je met maatschappelijk relevante dingen echt geld kan verdienen, waarover in het najaar meer. Dat motiveert enorm en daar wil ik mee verder, liefst met jonge mensen. Mij ga je over tien jaar niet op een berg in Frankrijk treffen, ik wil deel uitmaken van het openbare leven tot het gaatje.’’

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in AD/Amersfoortse Courant van 18 juli 2013: Hans van Helden

Foto boven: Hans van Helden (FOTO BRAM PETRAEUS).